• After - View from the House
  • After - Sunken Garden
  • After - from back of garden
  • After - view to House
  • After - towards back of Garden

 

  • Before
  • Before
  • Before
  • During the Build
  • Before

 

Chorleywood Garden

This garden presented a fantastic 'Blank Canvas' as the house was a Newly Built property on a divided plot so the garden had become overgrown and neglected.  The Plot also narrowed quite considerably towards the back end so it was important to create a design that detracted from this and provided visually pleasing outlooks.  The consequent choice to take 45 degree angles from the house assisted in creating dynamic, contemporary lines with the opportunity to hide boundaries with planting beds and interesting shapes within the garden.  Symetrical 'zones' could be created, divided by lawns, paths and beds.  Part of the brief was to introduce some level changes to create interest since the garden was essentially on a flat plot.  The sunken patio area provided this level change whilst at the same time creating a sheltered and private space to relax and entertain.   The mix of hard landscaping materials throughout the garden also added textural interest as well as enhancing the change from one area to the next.   As you travel down the garden, new zones were introduced:  a woodland area under the fantastic existing Hornbeam, a 'Sunset Deck' to catch the last rays on hazy summer evenings, symetrical lawns and vegetable beds.  This garden design completely transformed the way the owners were able to use their garden, incorporating design features and originality alongside practicle patio and decking spaces, all softened by lushly planted flower beds.